Alles over haar porositeit

Alles over haar porositeit

Lieve Byoodies

Haar porositeit. Het is misschien een woord dat je weleens hebt gehoord, maar het begrijpen ervan kan je leven als iemand met krullen een stuk makkelijker maken. Het heeft namelijk alles te maken met hoe goed jouw haar vocht kan opnemen, iets waar velen van ons mee kampen - of het nu droogheid of juist vettigheid betreft.

Herken je dat gevoel van droog en pluizig haar? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met poreus haar, ook wel bekend als een hoge porositeit. Om dit probleem aan te pakken, is het belangrijk om te begrijpen hoe poreus je haar eigenlijk is. 

Wat is haar porositeit?

Haar porositeit is de graadmeter voor hoe goed je haar vocht en haarproducten opneemt en vasthoudt. Als je haar poreus is, is de vochtbalans niet helemaal in evenwicht. En met vocht bedoelen we niet alleen water, maar ook de voeding die je haar krijgt via maskers en andere haarproducten. Dit kleine maar belangrijke detail heeft een immense impact op hoe je haar reageert op hydratatie, producten, en zelfs het klimaat om je heen. Het wordt bepaald door de staat van de haarschubben, die als dakpannen over elkaar heen liggen op de buitenste laag van je haar.

Beschadigd haar wordt gekenmerkt door beschadigde haarschachten, vaak veroorzaakt door wrijving met andere haren, ruwe handdoeken en het gebruik van hete stylingtools. Chemische behandelingen kunnen de haarschubben openen en sluiten, wat ook schade kan veroorzaken.

Een goed begrip van de porositeit van je haar is de sleutel tot het ontsluiten van een wereld vol haar verzorgingsmogelijkheden die perfect aansluiten bij jouw unieke behoeften. Het kiezen van de juiste producten, behandelingen en styling methodes wordt zoveel eenvoudiger wanneer je weet of je hoog poreus, laag poreus, of medium poreus haar hebt, maar wat zijn precies de verschillen tussen deze niveaus?

Lage porositeit

Als je merkt dat je haar na het wassen langer dan gewoonlijk nat blijft, dan is de kans groot dat jouw lokken een lage porositeit hebben. Dit betekent dat de schubben van je haar plat liggen en overlappen. Dit komt vaak voor bij haar dat niet veel in aanraking is geweest met chemicaliën of extreme hitte. Je zou kunnen zeggen dat dit over het algemeen gezond haar is.Dit heeft als voordeel dat het licht reflecteert, waardoor jouw krullen een prachtige glans krijgen. De keerzijde is echter dat door de gesloten schubben, het moeilijk is voor dit haartype om vocht te absorberen. Dit type haar vereist geduld en een strategische benadering om te floreren.

Kenmerken:

  • Producten hebben de neiging om op je haar te blijven liggen.
  • Het duurt langer om je haar nat te maken en te drogen.
  • Je haar blijft langer goed gehydrateerd, maar kan zwaar of vettig aanvoelen door overtollige producten.

Tips:

Voor jouw laag poreuse haar, is zachtheid de sleutel. Vermijd het gewicht van zware producten en styling middelen die kunnen leiden tot build-up, waardoor je haar zwaar of vettig aanvoelt. Kies in plaats daarvan voor lichte oliën zoals zonnebloemolie of jojobaolie, perfect voor een tedere aanraking. Was je haar met mate om build-up te voorkomen en hydrateer intensief met een deep conditioner die de vochtbalans koestert. Warmte kan de haarschubben subtiel openen voor een betere opname van producten; denk aan een warme microfiber handdoek of douchemuts tijdens het conditioneren. En vergeet niet, byoodie, om je haarverzorgingsproducten op nat haar aan te brengen voor de meeste hydratatie.

  • Gebruik lichte, hydraterende producten en breng ze aan op vochtig haar om de opname te bevorderen.
  • Stoom of warmte kan helpen om de haarschubben zachtjes te openen.
  • Vermijd zware crèmes of dikke oliën die het haar kunnen verzwaren.

Productkeuze:

  • Kies voor lichte oliën zoals arganolie en hydraterende producten die niet verzwaren.
  • Reinig regelmatig met een zachte, zuiverende shampoo om product build-up te voorkomen.

Veelvoorkomende Haartypes:

Mensen met steil haar of fijne krullen ervaren vaak lage porositeit.

Medium poreus haar

Medium porositeit haar is het evenwichtspunt, de zen van haar verzorging. Het staat open voor vocht en voedingsstoffen, maar niet zoveel dat het niet kan vasthouden wat het ontvangt. Dit is het type haar dat zich aanpast en reageert, en het maakt de verzorging tot een vreugdevolle, minder gecompliceerde ervaring.

Kenmerken:

  • Je haar absorbeert en houdt vocht zonder veel moeite vast.
  • Het is gemakkelijk te stylen en reageert goed op verschillende producten.

Tips:

  • Blijf consequent met hydratatie, maar wees niet bang om af en toe rijkere producten te gebruiken.
  • Balans is hier het toverwoord.

Product keuze:

  • Je hebt de vrijheid om een scala aan producten te gebruiken.
  • Kies producten die een evenwichtige mix van hydratatie en voedingsstoffen bieden.

Veelvoorkomende Haartypes:

  • De meeste haartypes vallen onder deze categorie en genieten van een relatief eenvoudige verzorgingsroutine.

Hoge porositeit

Als je merkt dat je haar na het wassen razendsnel droogt en dof wordt, is de kans groot dat jouw lokken een hoge porositeit hebben.Haar met een hoge porositeit heeft vaak beschadigde haarschubben als gevolg van blootstelling aan hitte of chemische behandelingen zoals bleken en verven. Deze schade zorgt ervoor dat de schubben wijd openstaan. Deze eigenschappen maken het gemakkelijk voor vocht om je haar binnen te dringen. Echter, het haar behoudt dit vocht niet goed, waardoor het snel weer verloren gaat. 

Kenmerken:

  • Je haar wordt snel nat maar droogt ook snel, is vaak pluizig en heeft de neiging om snel te klitten.
  • Je haar voelt vaak droog en kan snel gespleten punten ontwikkelen.

Tips:

Om de schoonheid van je lokken te behouden, verwen ze na het wassen met een koude spoeling; dit sluit de haarschubben en houdt de hydratatie vast. Een vleugje appelazijn kan ook wonderen doen voor de glans en gezondheid van je haar. Overweeg de LOC/LCO-methode om je haar diepgaand te voeden en te hydrateren. Maar onthoud, mijn dierbare, omarm de natuurlijke pracht van je haar door hitte en chemische kleuringen te vermijden. Zo blijft je haar sterk, gezond en stralend.

  • Gebruik rijke, voedende producten zoals een goede leave-in conditioner sluit vocht in met zwaardere oliën of boters.
  • Proteïne behandelingen kunnen helpen om de structuur te versterken.

Product keuze:

  • Zoek naar producten die intensief vochtinbrengend zijn en helpen om het vast te houden.
  • Vermijd harde sulfaten en alcohol die het haar verder kunnen uitdrogen.

Veelvoorkomende Haartypes:

  • Vaak ervaren door mensen met chemisch behandeld haar, of natuurlijk heel krullend tot kroeshaar.

Het testen van haar porositeit

Om de porositeit van je krullen te testen, kun je een paar losse, gewassen, haren pakken en deze in een glas water leggen.

De drijftest

  • Bij hoge porositeit zinkt je krul naar de bodem van het glas. Dit betekent dat je haar snel water opneemt en daardoor zinkt.
  • Bij lage porositeit blijft je krul op het wateroppervlak drijven, zonder onder te gaan.
  • Bij medium porositeit blijft je krul ergens tussenin hangen, zwevend in het midden van het glas water.

De vingertest

Neem een haarstreng en streel het tussen je vingers, van de punt naar de wortel. Voel de textuur. Als het glad aanvoelt, als een zachte streling, dan heeft je haar lage porositeit.

Als het ruw aanvoelt, dan is de porositeit van je haar hoog, en het hunkert naar rijke, diepe verzorging.

Hebben jullie vragen? Laat een hieronder een reactie achter.

Veel liefs,

Jessy van Byoode

Reactie plaatsen