Alles over haar elasticiteit

Alles over haar elasticiteit

Hi Byoodiful,

Stap binnen in de wereld van haar elasticiteit, een belangrijke factor die de gezondheid van je krullen aangeeft. 

Je hoort steeds meer over haar elasticiteit, maar wat betekent het eigenlijk? Het geeft aan hoe gezond je haar is. Om de elasticiteit te verbeteren, is het belangrijk om een goede balans van vocht en proteïnen in je haar te behouden, schadelijke hitte en chemische behandelingen te vermijden, en regelmatig voedende conditioners of maskers te gebruiken. Zo blijft je haar veerkrachtig en gezond.

Wat is haar elasticiteit?

Elasticiteit is het vermogen van je haar om uit te rekken en weer mooi terug te keren naar zijn oorspronkelijke vorm, zoals een veer die terugveert na te zijn uitgerekt.

In de kern van elke haarstreng vind je een complexe structuur van elementen die samenwerken om de elasticiteit te bepalen. De dikte van je haar speelt hierin ook een rol, waarbij verschillende diktes kunnen leiden tot meer of minder elasticiteit. Denk aan je haar als een mix van proteïne en vocht. Deze balans is cruciaal, want ongeveer 95% van je haar bestaat uit keratine, een proteïne die je haar zijn kracht en structuur geeft.

Als er een disbalans is, wat we lage elasticiteit noemen, dan kan je haar breekbaar, stug, droog of pluizig aanvoelen. Dit wil je natuurlijk vermijden! Aan de andere kant, de hoge elasticiteit in je haar zorgt voor veerkracht, vitaliteit en die prachtige, natuurlijke krulvorming. Het zorgt ervoor dat je krullen hun vorm behouden en niet breken onder druk.

Als je twijfelt of je haar meer proteïne of juist meer vocht nodig heeft, is het een goed idee om de elasticiteit test te doen. Deze eenvoudige test geeft je waardevolle inzichten in de behoeften van je haar.

Wat heeft invloed op de elasticiteit van je haar?

De elasticiteit van je haar, dat delicate kenmerk dat het zo veerkrachtig en levendig maakt, kan beïnvloed worden door alledaagse gewoonten en omgevingsfactoren. Warmte van styling tools zoals stijltangen en föhns, te heet wassen, of de onverbiddelijke zon kunnen de elasticiteit van je haar uitdagen. Bescherm je haar daarom zorgvuldig, niet alleen in de zomer, maar het hele jaar door.

Chemische behandelingen zoals verven, permanenten of relaxen kunnen ook een tol eisen van de elasticiteit van je haar. Zelfs frequent watercontact kan je haar uitputten. Het is misschien niet realistisch om al deze dingen volledig te vermijden, maar bewust zijn en maatregelen nemen waar je kunt, maakt echt een verschil.

In de praktijk betekent dit zacht en liefdevol zijn voor je haar. Regelmatig de punten laten knippen houdt je haar gezond en voorkomt gespleten punten. Een leave in conditioner en of een voedend haarmasker gebruiken, is als het geven van een hydraterende knuffel aan je haar, het voedt en versterkt de haarstructuur.

Door attent te zijn en voorzichtig met je haar om te gaan, zorg je voor de elasticiteit en behoud je de natuurlijke schoonheid en kracht van je lokken.

De elasticiteitstest 

Het begrijpen van de elasticiteit van je haar is als het luisteren naar een geheim gefluister van je lokken. Het vertelt je over de balans van vocht en proteïne, essentieel voor de veerkracht en gezondheid van je haar. Hier is een zachte benadering om de elasticiteit van je haar te meten:

Voorbereiding: Neem een enkele haarstreng en reinig deze zorgvuldig met een mild afwasmiddel. Dit is om ervoor te zorgen dat je haar vrij is van producten of oliën die de resultaten kunnen beïnvloeden.

De meetkunst: Houd je haar tussen je duim en wijsvinger, met een initiële afstand van 4 cm. Gebruik een liniaal voor precisie en een zachte aanpak.

De uitrekking dans: Trek zachtjes aan de haarstreng en observeer hoe deze reageert. Voelt het als een sierlijke dans waarbij de haarstreng zich elegant uitstrekt en terugveert? Of is er een aarzeling, een terughoudendheid om zich uit te strekken of terug te keren naar zijn oorspronkelijke vorm?

  • Gezond en veerkrachtig: Als je haar zich uitstrekt tot ongeveer 5 cm en daarna terugveert, dan is het een teken van gezonde elasticiteit.
  • Dorst naar vocht: Als je haar zich nauwelijks uitstrekt, kan dit een fluistering zijn van een behoefte aan meer vocht.
  • Zoektocht naar Proteïne: Als je haar gemakkelijk uitrekt maar niet terugveert, kan het zijn dat het meer proteïne nodig heeft om zijn structuur en kracht te herwinnen.

Mijn lieve byoodie, herinner jezelf dat deze test slechts een momentopname is, een liefdevol gefluister van je haar dat je uitnodigt om aandachtiger te zijn. De ware schoonheid ligt in het continu observeren en zorg dragen voor je lokken, ze te leren kennen in al hun unieke vormen en veranderingen.

Hoge en lage elasticiteit 

Lage haar elasticiteit:

Als je haar niet meegeeft wanneer je het uitrekt, heb je te maken met lage elasticiteit. Dit betekent dat er een disbalans is tussen vocht en proteïne, vaak met een overschot aan proteïne. Dit kan je haar stug en broos maken. Wat te doen?

  • Proteïne Pauze: Verminder producten met proteïne en reinig je haar met een CG-vriendelijke shampoo.
  • Hydratatie boost: Kies voor water gebaseerde producten, leave-in conditioners en deep conditioners om het vochtgehalte te herstellen.
  • Nachtelijke Bescherming: Gebruik een zijden of satijnen bonnet en kussensloop om je krullen 's nachts te beschermen.
  • Stop de Schade: Vermijd hittebehandelingen en chemische processen die je haar kunnen uitdrogen of beschadigen.

Normale haar elasticiteit

Gefeliciteerd, Byoodi! Je haar heeft een gezonde elasticiteit als het een beetje uitrekt en mooi terugveert naar zijn oorspronkelijke vorm. Dit duidt op een goede balans tussen vocht en proteïne.

Balans Behouden: Blijf je haar nauwlettend observeren en zorg voor een evenwichtige mix van proteïne- en vochtinbrengende producten om deze gezonde staat te behouden.

Hoge haar elasticiteit

Als je haar te veel uitrekt en niet goed terugveert, duidt dit op hoge elasticiteit. Dit komt vaak door een tekort aan proteïne en een teveel aan vocht, waardoor je haar droog, futloos en pluizig kan aanvoelen.

  • Proteïne Aanvulling: Geef je haar een boost met proteïnerijke producten om de structuur te versterken en de elasticiteit te verbeteren.

Lieve byoodie, onthoud dat je haar een weerspiegeling is van jouw zorg en toewijding. Door aandacht te besteden aan de elasticiteit, en met de juiste verzorging, blijven je krullen veerkrachtig en prachtig, net als jij. 

Heb je nog vragen, laat het hieronder achter in de reacties!

Veel liefs,

Jessy van Byoode

Reactie plaatsen